Polish documents in Ukraine: do you really need an apostille?

A birth certificate of a child born in Poland, a Polish marriage certificate, a court decision or an akt stanu cywilnego — sooner or later such a document ends up in a Ukrainian government office. And quite often the clerk says: “We need an apostille.” Here is why that demand has no legal basis, and what to do when you hear it anyway.

What the law says: no apostille needed

Ukraine and Poland are bound by the Treaty on Legal Assistance and Legal Relations in Civil and Criminal Matters of 24 May 1993. Its Article 15 is unambiguous: documents prepared or certified by a competent authority of one state, bearing an official seal and signature, are valid in the other state without any further certification — no apostille, no consular legalisation.

Poland is not the only case. Similar treaties exempt documents from the Czech Republic, Hungary, Romania, Bulgaria, Moldova, the Baltic states and several other countries. More in our article on foreign documents without an apostille.

Why they demand it anyway

In practice Ukrainian authorities — civil registry offices, administrative service centres and others — do from time to time erroneously insist on an apostille on Polish documents. Sometimes citing Article 15 of the 1993 treaty settles the matter. Sometimes the office stands its ground while your deadline does not wait.

What to do if the office insists

  • Cite the treaty. The Treaty between Ukraine and the Republic of Poland of 24 May 1993, Article 15. Often that is enough.
  • If it is not — weigh time against principle. An apostille on a Polish document is issued in Poland: for most documents by the Polish Ministry of Foreign Affairs in Warsaw, in person by appointment or by post. Getting the apostille is often faster than teaching an office its own rules.
  • Already have an apostille? You are fine. A document with an apostille is fully valid — the apostille is simply unnecessary; it spoils nothing.

A translation is needed either way

The apostille exemption does not cancel the translation: Ukrainian authorities accept Polish documents with a notarised Ukrainian translation. We translate Polish certificates, odpisy aktów stanu cywilnego, court decisions and official statements, and have the translation notarised — whether the document carries an apostille or not. No travel needed: everything is handled by correspondence and Nova Poshta. See how we work remotely.

The reverse direction is not perfect either: Polish institutions sometimes require an apostille on Ukrainian documents — for example, on educational documents for nostrification. So always check the requirements of the specific institution before filing.

Send a photo of your Polish document on Telegram — we will tell you what your case actually requires, with the timeline and the price up front.